вторник, 17 април 2012 г.

Шоколадово-еклерова торта

Тази прекрасна торта взаимствах от Мира Атанасова и вложих малко и от себе си:-)


За блата:

100гр.- меко масло
1ч.ч.- захар
2бр.-  ванилия
3бр.-яйца/ на стайна температура/
1ч.ч- брашно
1/2 ч. л.- бакпулвер
1 ч. л.- сода бикарбонат
50гр.- какао
1ч.ч- прясно мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет

В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавят се и ванилиите.
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва в подмазана форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
След като се охлади блата се разрязва на две части.


Използвах един  крем ганаш за пълнежа и друг за глазурата.

За пълнежа:
Заливат се два шоколада - кувертюра или натурални с кипналата сметана/500мл./. Изчаква се една две минути и хубаво се разбърква.Докато ганаша се охлажда на стайна температура се разбиват три жълтъка на водна баня, докато започнат да се стичат на панделка. Трябва да се внимава съда със жълтъците да не докосва водата за да не станат на омлет. Прибавям жълтъците към ганаша и прибирам в хладилника. Трябва да престои поне час, два. Разбивам едно крема сирене с една, две с.л пудра захар и го прибавям към сгъстения ганаш/става на гъст крем/. Белтъците разбивам на пяна и много внимателно прибавям към сместа. Крема е вече пухкав.

За глазурата:
Заливам един черен шоколад или кувертюр с 250мл. кипнала сметана. Изчаквам леко да се сгъсти на стайна температура и с него се залива тортата.

Еклерите сама си ги направих, но и с готови става.
Тортата се сглобява във формата за по удобно. Блатовете се пулвелизират с малко мляко или сироп. Следва ганаша, еклерите, отново ганаш и другия блат. Тортата леко се притиска и се слага в хладилника да стегне. Измазва се с тънък слой сметана и се залива с ганаш. 

И в друг вариант.



Няма коментари:

Публикуване на коментар