понеделник, 27 август 2012 г.

Шоколадово суфле

Който не е вкусвал от това невероятно ястие, той не знае каква наслада за небцето и душата е.
Честно казано винаги "суфле" ми е звучало префърцунено и на второ място прехвалено. Да, ама не.
Горещо го препоръчвам на всеки ценител на изисканата кухня!




За около 8 порции:

100гр. масло/1 пакетче/
100 гр. натурален шоколад / аз ползвах шоколад кувертюр/
4 яйца
1 ч.ч захар/ аз ползвах кафява захар/
80гр. баршно или 4 равни супени лъжици




Преди приготвяне на сместа се намазват купичките за суфле или крем карамел с масло, поръсват се с какао и се слагат в хладилника.
На водна баня разтопяваме маслото и шоколада.
Отделяме белтъци от жълтъци. Белтъците разбиваме със захарта, докато станат меки въхчета. Прибавяме един по един жълтъците и приключваме с миксера. Бавно с помоща на лопатка прибавяме брашното на малки порции и внимателно разбъркваме. Сместа трябва да е лека и пухкава. Прибавяме на тънка струйка шоколада и също толкова внимателно разбъркваме сместа, докато всичко се усвои добре. Сместа се разпределя в купичките, като покриваме 2/3 от тях. Слагаме за 10 минути в хладилника или докато стане време да се поднесе сладкиша. Печеме в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути./ това е по моята фурна, за да сте сигурни, че суфлето ще е с твърда коричка и течна сърцевина, ще трябва сами да уцелите точните минути по вашата фурна/.
Суфлето веднага се обръща след печене и се гарнира със сметанов сладолед. /ако ви е останала от сместа, като на мен, сложете си я в купичките и я замразете, ще кажа за колко минути пека след като пробвам/
P.S Загрях фурната на 180 градуса и сложих замръзналите суфленца. Пекох 14 минути. Отново...
БОЖЕСТВЕНО!


2 коментара: