С два блата е разрязани на половина. Шоколадов и пандишпанов. Използвала съм два крема. Шоколадов крем-ганаш и портокалов крем с маскарпоне. Взаимствала съм рецепти от интернет пространството.
За шоколадовия блат:
100г брашно
50г какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенция/ аз сложих 3п. ванилия/
Фурната се загрява на 180°C.
Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да си взаимодействат, докато подготвяте другите продукти.
Тава с диаметър 20-22см се намазва с меко масло, дъното й се покрива с кръг хартия за печене, намазва се отгоре отново с масло и се покрива с какао.
В купа се пресяват брашното и какаото, добавят се содата, солта, бакпулвера и захарта и се разбъркват добре.
Яйцето се разбива с вилица, добавя се олиото, прясното мляко и ванилията. Мокрите съставки се изливат при сухите и се разбъркват.
Добавя се горещото кафе и се разбърква отново, до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес.
Излива се в подготвената тортена форма и се пече до готовност, около 25-30 минути. Проверява се с дървена клечка, която при поставяне в средата на блата, трябва да излезе суха.
Изпечената основа се оставя да изстине във формата за 10-тина минути, след което се прехвърля върху метална скара до пълно охлаждане. Разрязва се на две.
За пандишпановия блат:
225г
брашно
6 яйца на стайна температура
165г фина захар
75г разтопено и охладено краве масло
Фурната се загрява на 180°C.6 яйца на стайна температура
165г фина захар
75г разтопено и охладено краве масло
Тава с диаметър 20-22см се намазва с меко масло, дъното й се покрива с кръг хартия за печене, намазва се отгоре отново с масло и се покрива с брашно.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до получаването на бял и пухкав крем – около 7-8 минути.
Брашното се пресява и се прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти. Разбърква се нежно и внимателно със силиконова шпатула като се внимава да не спадне сместа.
Няма проблем дори да останат малки бучки от брашното. Маслото се прибавя накрая и се разбърква, колкото да се поеме от сместа.
Тестото се изсипва в подготвената тортена форма и се пече около 20-25 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
Охлажда се 10тина минути във формата, след което се прехвърля върху метална скара до пълното охлаждане. Разрязва се на две части.
За портокаловия крем:
Сладко от
портокал
6 жълтъка
100мл портокалов сок
100г захар
кората от 1 портокал
125г студено масло, нарязано на кубчета
6 жълтъка
100мл портокалов сок
100г захар
кората от 1 портокал
125г студено масло, нарязано на кубчета
Жълтъците,
сока, захарта и кората се изсипват в тенджера с дебело дъно. Готвят се на
среден огън, като се бърка непрекъснато. След около 5-8 минути сладкото трябва
да се е сгъстило – за проверка прокарайте силиконова шпатула през дъното на
тенджерата и ако остави следа, значи е готово.
Когато е готово, се отстранява от котлона и докато е още горещ, към него се прибавя маслото, парче по парче, като се разбърква добре след всяко.
Изсипва се в купа, покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилник за няколко часа, или докато стегне.
За да се направи портокаловия крем с маскарпоне
се смесват 200г сладко от портокал и 200г маскарпоне, разбъркват се
добре и кремът се прибира в хладилник до употреба.Когато е готово, се отстранява от котлона и докато е още горещ, към него се прибавя маслото, парче по парче, като се разбърква добре след всяко.
Изсипва се в купа, покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилник за няколко часа, или докато стегне.
Продукти
за шоколадовия ганаш:
300г черен шоколад / използвах шоколад кувертюр/
300г черен шоколад / използвах шоколад кувертюр/
500мл течна, животинска сметана (неподсладена)
Шоколадът се нарязва на малки парчета и се
изсипва в купа. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада.Изчаква се минута, след което се разбърква до получаването на хомогенен крем.
Оставя се да се охлади, след което се прибира в хладилник за няколко часа, докато достигне желаната консистенция (1-2 часа), като междувременно се разбърква периодично.
Тортата я сглобих по следния начин:
1. Пандишпанов блат-сиропира се
2. Половината от ганаша
3. Шоколадов блат - не се сиропира защото е много сочен
4. Портокаловия крем -оставя се малко за измазване на тортата.
5. Шоколадов блат.
6. Крем ганаш
7. Завършвам с пандишпанов блат - сиропира се
8. Измазвам цялата торта с портокалов крем на тънък слой.
Тортата се оставя в хладилник да стегне и се залива със шоколадов ганаш или разтопен шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар