четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Фокача

За тестото:
300 ml хладка вода + 1 кубче мая или 1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. олио
малко оцет
около 1 кг. брашно

За заливката:
чеснов сос 
босилек
риган
мащерка
шарена сол





Замесвам меко тесто. Оставам да втаса, размесвам отново до получаване на хубаво гладко, пухкаво тесто. Разточвам и оставям да втаса вече в намазнената тава. С пръсти правя дупки във втасалото тесто. Заливам фокачата с чеснов сос и букет от билки и поливам със зехтин. Може да ви се стори блажничко, но зехтина прави чудеса с тази фокача. Пека на 180 градуса на вентилатор.

Чеснови сос правя по следния начин:
Скълцвам скилидките чесън + 1 ч.л. сол  в хаванче, добавям малко зехтин и с въртеливи движения размесвам всичко. По този начин чесън отпуска етеричните си масла. Трябва да се получи гъст сос, добавам малко оцет и малко водичка.

1 коментар: