Продукти:
300 ml вода или прясно мляко
1-2 яйца
1 кубче мая
1с.л. захар
1 с.л. сол
1с.л олио
около 1 кг. брашно
В топлото мляко или вода разтваряме маята и добавяме захарта. Захарта помага на маята да се активизира. Изчакваме няколко минути и добавям белтъците / жълтъците оставяме за намазване/, солта, олиото и постепенно брашното. Замесвам толкова меко тесто, че да се лепи леко по пръстите. Покривам с кърпа да втаса. Втасалото тесто размесвам отново.Разделям тестото на три топки. Едната разточвам до размера на тавата, даже малко повече. Другата топка правя на руло.
В средата на намазаната с олио тава слагам малка купичка. После слагам разточената олба върху купичката, така че да се покрие и тавата. Леко притискам около купата. Следва олбата, която съм оформила като руло, слагам я около купата. С нож режа триъгълници от основата до върха на купата. Така се получават листенцата или лъчите на Слънцето. Последната топка слагам в средата. Питата втасва, намазвам със жълтък и пека на 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар