сряда, 8 февруари 2012 г.

Пита

Това е една разкошна пита, както на вкус така и на фасон.

Рецептата:
300ml прясно мляко
200 ml хладка вода
3 яйца
1 кубче мая
1 с.л захар
1 с.л сол
1 с.л олио
1 ч. л. оцет
около 2 кг. брашно


Затоплям млякото и водата /внимание: горещото мляко ще пресече маята /, слагам маята и захарта. Изчаквам достатъчно време за да се разтвори маята. Добавям 1 цяло яйце и 2 белтъка + останалите съставки, а брашното прибавям постепенно.
Замесвам толкова меко тесто, че леко да се лепи по пръстите.
Покривам с кърпа и оставям да втасва.
Бухналото тесто размесвам отново. То става гладко и пухкаво.
Разделям тестото на три топки. Всяка топка разточвам на голяма олба около 1 см дебела и намазвам обилно с олио. Трите олби слагам една върху друга и отново разточвам. Това се прави с цел да се получи многолистно тесто.
Намазвам с олио и навивам на руло. Рулото режа на ромбове около 15-16 см. Всеки ромб разрязвам на две, но  в обратна посока. Получава се косо стоящо пънче.
Пънчетата се подреждат в намазана с олио тава с плоската страна надолу. Така връхчетата стърчат и се получава красиво.
Питата оставям леко да втаса и намазвам със жълтъците. Може да поръсите със сусам или ким по желание. Пека на 170 градуса на вентилатор.






1 коментар: