Този сладкиш съм го срещала под много имена / Катина, Щипана мома и т.н/. Хапвала съм го може би във всичките му варианти, но този си остава най добрия за мен.
За блата:
3 цели яйца
4 жълтъка
1ч.ч захар
4 с.л вода
1 ч.ч брашно
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се добавя захарта, разбиват се докато станат меки връхчета. Прибавят се жълтъците, един по един, като непрекъснато се разбива. Следва водата и приключваме с миксера. Брашното го добавяме постепенно, като леко бъркаме с бъркалка или лопатка до усвояването му.
Предварително се намазнява форма за торта, слага се пекарска хартия и пак се намазнява. Блата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване или докато спре да лепне на клечицата. След изпичане блата се оставя във формата за десетина минути и тога се изважда.
За какаовия сос:
1ч.ч захар
1ч.ч вода
2 с.л какао
3/4 п. масло
Слага се всичко на огън, докато захарта се разтопи.
!!!!!Блата и соса трябва да са охладени, когато се сиропира сладкиша. Може да се наложи леко да боцвате блата и да напоявате с лъжица за да поеме соса.
За карамелената глазура:
4 белтъка
1ч.ч захар
1 ч.ч карамел/ аз направих карамела с 1 ч.ч захар и малко от горе/
Разбиват се белтъците на сняг, добавя се захарта и се разбиват докато станат меки връхчета. Добавя се горещия карамел на тънка струйка, като непрекъснато разбивате с миксера. Ако спрете карамела ще стане на буци.
Опитайте го, няма да съжалявате!
Много вкусен! Мерсаж, Веси ;)И междудругото въобще няма да ми стане тежко и от 2,3 парчета!
ОтговорИзтриване:-))) В теб изобщо не се съмнявам. Винаги мога да разчитам, че ще ми оцениш творенията.
ОтговорИзтриванеМного ми хареса сладкиша , най-вече ме впечатли карамелената глазура!
ОтговорИзтриванеИзкусително предложение, на което трудно се устоява !
Поздравления!
Благодаря! Опитай го, няма да съжаляваш, а и не отнема много време:-)
ОтговорИзтриванеВеси, изглежда невероятно! Със сигурност ще го пробвам, аз обожавам всякакъв тип сладкиши, особено ако има нещо "какаово" в тях :). Благодаря, че сподели рецептата!
ОтговорИзтриванеИринка, надявам се че ще ти хареса!
ОтговорИзтриване